Husbilsförmån vid enstaka tillfälle

Det blir allt populärare att tillbringa hela eller delar av semestern i en husbil. Har man inte en egen så kan man kanske få låna en av arbetsgivaren. Men då kan det uppstå en förmån som ska beskattas.

Husbil med boendeinredning registreras numera i bilregistret som personbil oberoende av vikt. Privat nyttjande av arbetsgivarens husbil beskattas därför enligt schablonreglerna för bilförmån.

Privat användning i ”ringa omfattning” beskattas inte. Med ringa omfattning avses högst 10 gånger per år och maximalt 100 mil.

Vid bedömning om gränsen för ringa omfattning har överskridits ska, enligt Skatteverket, inte enbart själva körningen med bilen beaktas, utan även användningen som fritidsbostad. Varje påbörjat dygn bör därför ses som ett tillfälle.

En anställd tillåts utnyttja arbetsgivarens husbil under två veckor på semestern. Bilen körs den 1 juli 30 mil till en campingplats och används där som fritidsbostad tills den körs tillbaka samma sträcka den 14 juli. Bilen har således körts vid två tillfällen och sammanlagt 60 mil, vilket i sig inte föranleder någon beskattning. Men medräknas även de tolv dagar som husbilen använts som fritidsbostad har husbilen använts för privat bruk vid totalt 14 tillfällen. Gränsen för ringa omfattning har därför överskridits.

När förmånsbilen används endast under en kortare tid, till exempel under semestern, anser Skatteverket att förmånsvärdet bör justeras uppåt vid inkomstbeskattningen. Förmånen bör då motsvara den inbesparing den anställde gjort jämfört med om bilen i stället hyrts under denna period. Motsvarande justering av arbetsgivaravgifterna görs dock endast efter beslut från Skatteverket.

Vid beräkning av underlag för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter ska, om det inte finns ett beslut om justering, arbetsgivaren använda det schablonmässiga värdet för bilförmånen för hel månad. Vid inkomstbeskattningen ska värdet bestämmas till vad det hade kostat den anställde att själva hyra en motsvarande husbil samma tidsperiod, det vill säga de två veckorna i juli.

Företagsaktuellt nr 5 2016



Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Senaste nytt